mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net MVC'de ActionResult Türleri
Bu yazımda MVC'de yer alan Action metotların dönderebilecekleri ActionResult türlerinin neler olduğunu sizlerle paylaşacağım. MVC ile ilgilenenlere bu türlerin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Özellikle Asp.net'teki bazı şeyleri MVC ile yapmak istediğimizde bu ActionResult türleri oldukça faydalı olacaktır. Controller bölümünde yazdığımız ve sistemdeki tüm işlemleri kontrol ettiğimiz Action metotların dönderecekleri bu türlere sırayla bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 22 Ağustos Cumartesi 2009 0 31956 5,0
Asp.net ve Asp.net MVC'de Binary Olarak Dosya (Upload - Download) İşlemleri
Bu yazımda dosya upload ve kaydetme işlemlerinde dosya tipini binary olarak kullanmaktan bahsedeceğim. Bu konuyu hem Asp.net ile hem de MVC ile nasıl yapacağımızı göstereceğim. Asp.net ile hazırladığım örneği de sizlerle paylaşacağım. Uğraştığımız bir projede dosyaları binary olarak veritabanında tutmamız isteniyor. Daha önce yaptığım tüm uygulamalarda dosyaları bir hedefe upload edip, bilgilerini veritabanına kaydediyordum. Bu sefer dosyanın tamamını veritabanında tutuyoruz. Dosyaları güvenli bir biçimde muhafaza edebileceğimiz ancak veritabanında geniş yer tutan bir yöntem. Şimdi hem Asp.net hem de MVC için yazacağımız kodlara göz atalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC'de Kullanıcı Kontrolü (User Control) Kullanımı
Bu yazımda MVC ile kullanıcı kontrollerini (user control) hem MVC'nin kendi metodu ile hem de Ajax ile kullanmayı göstermeye çalışacağım. MVC ile Html sınıfının altında gelen RenderPartial metodu ile user controlleri çalıştırıp ekrana çıktısını getirebiliyoruz. Bu şekilde sayfalarımızdaki bölümleri user control ile oluşturabilir ve esneklik sağlayabiliriz. Ancak MVC'de bu şekilde bir kullanım için kullanacağımız user controlün System.Web.Mvc.ViewUserControl sınıfından türemesi gerekli. Bu kullanım dışında en kullanışlı yöntemlerden biri de User controlleri Ajax ile beraber kullanmak. Bu şekilde de herhangi bir user controlü Server.Execute metodu ile çalıştırıp, çıktısını string olarak elde edeceğiz. Bunun sonucunda da Ajax ile etkileşimli oldukça güzel birçok uygulama geliştirebiliriz. Şimdi bu kullanımlara göz atalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Asp.net MVC'de View'lara Veri Taşıma (Aktarma) Yöntemleri
Bu yazımda MVC sisteminde View'lara yani sayfalarımıza veri aktarımını nasıl yapacağımızı açıklamaya çalışacağım. Özellikle MVC ile data kontollerine data yükleme veya her türden veriyi View'ımıza aktarma yöntemlerini göreceğiz. Verileri alma ve taşıma işlemlerini projemizin merkezi olan ve herşeyi kontrol etmemizi yarayan Controller bölümünde yapıyoruz. Controller bölümünde tanımladığımız metotlar ile verilerimizi alıp View'lara taşıyacağız. Taşıma işlemi için ViewData ve ViewModel yöntemlerini kullanmayı göreceğiz. Bu iki yöntem ile her türlü veriyi View'lara aktarabilmekteyiz. Şimdi bu yöntemleri kullanarak view'lara verileri taşımayı görelim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 22 Temmuz Çarşamba 2009 24 42116 4,8
MVC ile Link İşlemleri (Html.ActionLink, Url.Action ve Özel Metot Oluşturma)
Bu yazımda MVC ile link işlemleri için kullandığımız metotları nasıl kullanacağımızdan ve kendimize özel metotları nasıl oluşturacağımızdan bahsedeceğim. Öncelikle HtmlHelper sınıfı altına yer alan taglarla beraber link üreten Html.ActionLink metodunu, daha sonra UrlHelper sınıfı altında yer alan ve sadece adres üreten (href değeri, form post adresi, vb..) Url.Action metodunu ele alacağız. Bunlar dışında kendimize özel, ihtiyaçlarımız doğrutulsunda bu metotları overload edebileceğimizi veya bu metotlar gibi başka metotları nasıl oluşturacağımıza bakacağız. Böylece MVC için Global.asax dosyamızda tanımlayacağımız Routes'lara göre (Url yapılarına) göre otomatik oluşan linklerimizi veya adreslerimizi oluşturabileceğiz. Şimdi adım adım bu işlemlere bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 18 Temmuz Cumartesi 2009 13 51279 4,8
C Sharp'ta Split Metodu Kullanımı
Bu yazımda C Sharp ile çok sık kullandığımız string ifadeleri parçalamamıza yarayan Split metodunun kullanımını ve son olarak öğrendiğim kullanma yolunu sizlerle paylaşacağım. Yaptığım uygulamalarda çok sık kullandığım ve çok sık ihtiyaç duyduğum bu metodu daha iyi bir kullanım şeklini öğrendim ve bunu sizlerle paylaşmak istedim. Paylaşacağım yöntem yapacağımız kodlamalarda daha az kod yazmamızı ve daha anlaşılır daha net bir kodlama yapmamızı sağlayabilir. Şimdi hem normal kullanım şekline hem de diğer yönteme göz atalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 17 Şubat Salı 2009 8 52645 4,4
Şans bir uğraşının eseridir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009