LINQPad
Bu yazımda Linq sorgulamaları yapabildiğimiz bir editör olan
LINQPad'i sizlere tanıtacağım. Son dönemde geliştirdiğim projelerde generic class'ları oldukça sık kullanıyorum. Hatta direk bu yapıları kullanıyorum. İlk zamanlarda Visual Studio'da Linq kodlaması yaparken daha sonra LINQPad'i buldum. Oldukça kullanışlı bir editör. Linq kullanan herkesin sahip olması gereken bir araç. Visual Studio'ya göre daha hızlı. Her sorgunun cevabını almak için sayfa veya program çalıştırılmasına gerek yok. Direk olarak yazdığımız sorgunun cevabını alabiliyoruz. Bence C# ve Linq kullanan herkesin elinin altında olması gereken bir editör.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
15 Nisan Perşembe 2010
3
24600
3,8
MySql Workbench
Bu yazımda MySql veritabanı yönetim sistemi için geliştirilmiş olan MySql
Workbench yönetim aracını tanıtacağım. Şimdiye dek projelerde ağırlıklı olarak Ms Sql ile MySql'i kullandım. Ms Sql için Sql Management Studio yönetim aracını kullanırken MySql için MySql Administrator yönetim aracını kullanmaktaydım. MySql için Workbench arayüzünü kullanmaya başladım ve oldukça da memnun kaldım. Çok fazla kullanamasam da Administrator aracına göre oldukça gelişmiş sayılır. Workbench, Administrator arayüzünü içinde barındırmakla beraber Sql sorgulamalarını yapan arayüz ile diagramlar, modeller kullanarak işlemler yapmayı sağlayan arayüzü birleştirerek toplamda 3 farklı arayüzü bünyesinde barındırmakta. Şu anda Workbench, MySql veritabanı yönetim sistemini yönetmek için ideal bir araç. MySql kullananlara tavsiye ederim.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
16 Mart Salı 2010
10
33952
3,7
Sql Sorgusu ile Tarihe Göre Veri İstatistikleri (Arşiv Mantığı)
Bu yazımda Sql sorgulaması ile veritabanında tutulan veriler hakkında tarihsel olarak istatistiksel bilgileri nasıl elde edebileceğimizi göstermeye çalışacağım. Silverlight kullanarak sitemde
İstatistikler bölümü hazırladım ve bir takım istatistikleri burada paylaşıyorum. Ayrıca
Arşiv bölümünü de aynı mantık ile hazırladım. Daha önce
buradaki yazımda aynı işlemi programatik olarak yapan bir örnek hazırlamış ve paylaşmıştım. Ancak orada bu yazımdakinin aksine birçok kez veritabanı bağlantısı olmakta. Burada ise tek veritabanı sorgusu ile veriler elde edilmekte. Bu şekilde bu örneğe ihtiyaç duyanların ve Sql sorgulamaları ile örnek arayanların işine yarayacağını düşünüyorum.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
29 Ocak Cuma 2010
0
25463
5,0
MySql .Net Connector (MySql'i Visual Studio ve Linq ile Kullanma)
Bu yazımda Visual Studio ve bu araç ile hazırladığımız Net projelerinde MySql'i kullanmaya yarayan
MySql Connector kütüphanesini tanıtmaya çalışacağım. Bu kütüphane bloğumda kullandığım bir kütüphane ve .Net ile MySql arasında bağlantı kurmamı sağlıyor. Bu kütüphanenin gelişimini sürekli takip edemedim ve daha önce
burada yazmış olduğum gibi 5.2 versiyonunu kullanıyordum. Ancak geçen sürede bu kütüphane birçok gelişim göstermiş. En önemli gelişim ise Visual Studio'ya entegre edilmesi ve Data kontrolleri ile özellikle Linq işlemlerinde kullanılır olması. Bu yüzden bu kütüphaneyi tekrardan sizlerle paylaşmak istedim.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
14 Eylül Pazartesi 2009
29
32465
3,8
Veritabanında 'Son Yorumlananlar' Sorgulaması
Bu yazımda veritabanını üzerinde tuttuğumuz verilerde kullanabileceğimiz sorgulamalardan olan ve biraz karmaşık olan "Son Yorumlananlar" sorgulamasından bahsedeceğim. Bu konuya değinme nedenim ise kendi bloğumda da daha önce bu konuyla ilgili sorun yaşamam ve bu sorunu geçenlerde sitemi güncellerken çözmemdir. Sitemde yer alan son yorumlanan yazılar kısmında yazılar yorumlanma sırasına göre çıkmıyordu. Ayrıca tablolar arası ilişkide de where in komutu kullanıyordum. Bunun yerine join komutu kullandım ve bu komutun where in komutuna göre çok hızlı çalıştığını gördüm. Şu anda bloğumda yer alan son yorumlanan yazılar bölümü doğru biçimde çalışmaktadır. Şimdi bu sorgulamayı nasıl yapacağımıza bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
27 Mart Cuma 2009
7
13781
3,8
Asp.net'te Veritabanına Kayıt Ekleme Ardından Primary Alan Değerini Alma
Bu yazımda veritabanına kayıt ekledikten hemen sonra yeni eklenen verinin primary alan değerini almayı göstereceğim. Bu olayı hem Ms Sql hem de Mysql veritabanları için göstereceğim. Bu şekilde bir kullanım ile fazla kod yazmaktan ve fazla işlem yapmaktan kurtularak, performans kazancı sağlayacağız. Kendi bloğumda yaptığım sorgulamalarda bu türlü bir işlem için ekstra kod yazdığımı ve sorgulama yağtığımı farkettim. Bu çözüm ile de fazla kodlardan ve sorgulamalardan kurtuluyorum. Böylece daha performanslı bir işlem yapmış olacağız. Şimdi bu durumu hem Ms Sql hem de Mysql ile nasıl yapacağımıza bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
07 Mart Cumartesi 2009
10
24036
5,0