mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Cache Coherence Kavramı
Bu yazımda okulda görmüş olduğum bilgisayar mimarisi dersinde ödev olarak verilen Cache Coherence kavramından bahsedeceğim. İnternette ve kitaplarda yaptığım araştırmalar sonucu genel bir sonuç çıkardım ve aşağıdaki gibi ele aldım.

Cache Coherence

Çok işlemcili sistemlerde aynı anda birden fazla işlemcinin çalışmasından dolayı işlemcilerin aynı veriyi aynı anda işleme olasılıkları vardır. Bu nedenle; işlemcilerden biri veriyi işlerse diğer işlemcinin o anda içeriği değişmiş veriye ulaşması riski vardır. Paylaşılan bellekteki verilerin değişiminden tüm işlemcilerin haberdar olması gerekir. Bunun için çok işlemcili sistemlerde hafızadan alınan veriler üzerinde herhangi bir değişiklik yapıldığında, yanlış veya hatalı sonuçları engellemek için bu değişikliklerin diğer işlemcilere bildirilmesi gerekir. Böylece cache ve memory arasındaki veriler hakkında bir tutarlılık sağlanır. Cache Coherence olayını tam olarak böyle açıklayabiliriz. Veriler arasında tutarlılığı sağlayan protokoldür.

Hafızadan bilgi okumuş/yazmış işlemciler yaptıkları bu değişiklikleri diğer işlemcilere bildirmesi gerekir. Bu bildirimler Cache Coherence trafiği oluştururlar. Bu trafiğin yoğunluğu sistemdeki işlemci sayısına bağlıdır. Trafik yoğunluğu sistemde kullanılan işlemci sayısının karesiyle doğru orantılıdır. Ancak trafik yoğunluğunun artması sistemlerin performansını kötü şekilde etkileyecektir.

Herhangi bir işlemci sistem belleğinin bir bloğunu saklarsa o kısım alınmış olarak işaretlenir. Alınan veri değişmiş veya değişeceği kesin ise; veriyi kullanan işlemci tarafından diğer işlemcilerin bu veriye ulaşmaması için ve yanlış veya hatalı işlemler yapılmaması için hafızadan alınan bu veriler işaretli olarak tutulur.

İyi Çalışmalar!
Mehmet Duran 11 Kasım Salı 2008 2 19256 0,0
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Yine Bir Dönem Sonu Asp.net MVC 2.0 Yayınlandı Bir Dönem Daha Geride Kaldı Yeni Bir Sene Yeni Bir Dönem. Okul Başlıyor! Asp ile Basit Login Kontrolü
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
Burak 07 Kasım Cumartesi 2009 10:56 #1
Sağol Mehmet sayende başka yerlerde bulamadığımız bilgilere senin sitende ulaşıyoruz.
Mehmet Ali 28 Ekim Perşembe 2010 23:15 #2
bu konuda şuraya da bakabilirsiniz: http://mehmetalidemir.blogspot.com/2010/10/cache-cohorancy.html
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Gençken bilgi ağacını dikmesek, yaşlandığımız zaman gölgesine sığınacak bir yerimiz olmayacaktır.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009