mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Left Join ile Çoklu Tablo Bağlama
Sitemi yaparken veritabanı ilişkileri hakkında bir çok şey öğrendim. Bunlardan şimdi bahsedeceğim left join ile tablolar arası ilişki kurabiliyoruz. Bu olayı bir örnekle açıklamaya çalışacağım. Vereceğim örnekte; haber ve haberin bulunduğu kategoriyi yazdıracağız. Kategoriyi bulurken bu left join ilişkisini kullanacağız.

Kodlarımıza ve veritabanımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 24 Ağustos Pazar 2008 8 34573 4,8
Sql'de Datetime Alanından Yılı ve Ayı Belirleme Fonksiyonu
Veritabanında tuttuğumuz verilerin hangi tarihte eklendiğini hangi tarihte oluşturulduğunu tutuyorsak ve daha sonra bu tarihlere göre işlem yapacaksak sql'de kullancağımız bazı fonksiyonlar var. Öncelikle tarih bilgilerini veritabanında datetime veya date olarak tutarız. Bu verileri ise daha sonra yapacağımız uygulamalarda kullanırız.(arşiv tutma gibi...) Mesela biz belli bir tarihte eklenen verileri almak istiyorsak aşağıdaki gibi bir komut ve sql fonksiyonlarını kullanabiliriz:
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 20 Ağustos Çarşamba 2008 8 40342 3,3
Veritabanı (Sql) Fonksiyonları
Veritabanı programlama dilinde (sql`de) en çok kullanılan fonksiyonların neler olduğuna bakalım. Bunlar ile birçok veritabanı işlemlerini kısa sürede gerçekleştirebiliyoruz. Bu fonksiyonların en fazla kullanılanları şunlar:
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 05 Ağustos Salı 2008 0 18382 3,0
Ms Access Veri Türleri
Metin : Yazılacak bilgiler harflerden veya hem harf hem de sayılardan meydana geliyorsa kullanılacak veri türüdür. Bu alana boşlukta dahil olmak üzere en fazla 255 karakter bilgi yazılabilir. Bu alana yazılan bilgiler sadece sayılardan da oluşabilir, ama yazılan sayılar hesaplama işlemlerinde kullanılamazlar.

Not : Uzun metin yada metin ve sayı bileşimi kullanılabilir. Genelde açıklama ya da uzun bir not yazılacaksa bu alan kullanılır. 64.000 karakterle sınırlıdır.

Sayı : Öğrenci numarası, öğrencinin sınıfı gibi sayısal bilgiler için kullanılır. Sayısal alanlar matematiksel hesaplamalarda kullanılabilir. Borç, alacak, öğrenci harcı gibi.

Tarih/Saat : 100 ile 9999 arasındaki yıllar için tarih ve saat değerleridir.

Para Birimi : Bir ile dört arasındaki ondalık basamağı olan, matematik hesaplamalarında kullanılan para birimi değerleri ve sayısal veriler.

Otomatik Sayı : Tabloya yeni bir kayıt eklendiğinde, Access tarafından atanan benzersiz ardışık (birer birer artan) ya da rasgele sayılar. Otomatik sayı alanları değiştirilemez.

Evet/Hayır : Yalnızca iki değerden birini içeren alanlar Evet / Hayır, Doğru / Yanlış, Açık / Kapalı gibi alanlar gibi.

OLE Nesnesi : Access tablosuna bağlanmış ya da katıştırılmış bir nesne. (Microsoft Word veya Excel çalışma sayfası gibi)

Köprü : Tıklandığında kullanıcıyı başka bir dosyaya, dosyadaki bir konuma veya Internet’teki (www) bir bölgeye yönlendiren bağlantı.

Arama Sihirbazı : Değerleri başka tablo, sorgu ya da değerler listesindeki değerlerden seçilen bir alan yaratmamıza yardımcı olan sihirbaz.

İyi Çalışmalar!
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 05 Ağustos Salı 2008 10 29518 4,5
Access`i Mysql`e Çevirme (MdbToMySql)
Web programcılığına yeni başlayanlar genelde veritabanı olarak access`i kullanır daha sonra daha gelişmiş veritabanı sistemlerini kullanmayı tercih ederler. Tabi bu sırada access ile yapılmış bir uygulama varsa bunu geçtiğimiz sisteme çevirmemiz gerekir. Konunun başlığından da anlaşılacağı gibi Mysql`e geçiş yapıyorsak ve access`teki bilgilerimizi mysql`e aktarmamız gerekiyorsa bu küçük boyutlu programı (MdbToMySql) kullanabiliriz.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 31 Temmuz Perşembe 2008 2 19124 3,0
MySql Veri Türleri ve Select Komutu Örnekleri
Mysql`i kullanmaya başladığımdan beri birçok şey öğrendim. Bulmuş olduğum birkaç bilgiyi paylaşıyım dedim. Mysql`de veri türleri ve select komutu hakkında birkaç örnek. Bana bayağı faydası oldu. Özellikle select komutu hakkında ki bilgiler sayesinde birçok şeyi daha iyi anladım. Umarım sizlere de faydası olur.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 12 Temmuz Cumartesi 2008 1 20691 0,0
Gençken bilgi ağacını dikmesek, yaşlandığımız zaman gölgesine sığınacak bir yerimiz olmayacaktır.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009