LINQPad
Bu yazımda Linq sorgulamaları yapabildiğimiz bir editör olan
LINQPad'i sizlere tanıtacağım. Son dönemde geliştirdiğim projelerde generic class'ları oldukça sık kullanıyorum. Hatta direk bu yapıları kullanıyorum. İlk zamanlarda Visual Studio'da Linq kodlaması yaparken daha sonra LINQPad'i buldum. Oldukça kullanışlı bir editör. Linq kullanan herkesin sahip olması gereken bir araç. Visual Studio'ya göre daha hızlı. Her sorgunun cevabını almak için sayfa veya program çalıştırılmasına gerek yok. Direk olarak yazdığımız sorgunun cevabını alabiliyoruz. Bence C# ve Linq kullanan herkesin elinin altında olması gereken bir editör.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
15 Nisan Perşembe 2010
3
24520
3,8
Web.config Dosyası Üzerinde İşlemler (Module Ekleme, Çıkarma)
Bu yazımda daha önce paylaştığım '
HttpModule Kullanımı' yazısında eksik olan module'ün programatik olarak aktif veya pasif edilmesini göstermeye çalışacağım. Aslında yapacağımız iş xml bir dosya olan web.config dosyasına node eklemek ve silmek yani
xml parsing yapacağız. Örnek olarak module ekleme ve çıkarma işlemini yapan kodları paylaşacağım. Ancak bu kodları uyarlayarak web.config üzerinde tüm işlemleri yapabiliriz. Web.config üzerinde tuttuğumuz veya tutmamız gereken verileri bu şekilde ekleme çıkarma yaparak dinamik bir sistem olarak hazırlayabiliriz. Örnek olarak module ekleme ve çıkarma kodlarına bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
15 Ekim Perşembe 2009
8
25713
4,1
Ternary Operatör Kullanımı (koşul ? doğru : yanlış)
Bu yazımda Ternary Operatör kullanımını anlatmaya çalışacağım. Öncelikle Ternary Operatörün ne olduğunu açıklayalım. Ternary Operatör tam olarak if - else oparatörleri ile yapılan işlemleri tek satırda yapmamızı sağlayan bir operatör. Kullanımı da oldukça basit. Öncelikle bool türünden koşulumuzu belirtiyoruz. Bundan sonra "?" işaretini koyuyoruz ve koşulun doğru olmasında çalışacak olan kodlarımızı yazıyoruz. Ardından ":" işareti koyuyoruz ve koşulun yanlış olmasında çalışacak kodları yazıyoruz. Kısaca (koşul ? doğru : yanlış) gibi bir ifade ile tanımlayabiliriz. Son dönemde C# ile ve Javascript ile sık sık kullanmaktayım. Programlamayla yeni ilgilenenler ve bu operatörü bilmeyenler öğrenmeli ve kullanmalı diye düşünüyorum.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
22 Haziran Pazartesi 2009
2
30808
4,6
C#'ta Recursive ve Dinamik Programlama ile Fibonacci Algoritması
Bu yazımda Fibonacci sayılarını C# ile hem recursive yöntem ile hem de dinamik programlama yöntemi ile bulan algoritmanın kodlarını sizlerle paylaşacağım. Bilindiği gibi Fibonacci sayıları meşhur tavşan üreme problemi üzerine Fibonacci tarafından bulunan ve altın oran olarak ta bilinen sayılar kümesidir. Ayrıca bu sayılar dizisi birçok bitki yapısı için de geçerlidir. 0 ile başlar ve her sayı kendinden önceki iki sayının toplamı şeklinde gider. Şimdi bu sayıları hem recursive yöntem ile hem de dinamik programlama yöntemi ile bulan C# kodlarına göz atalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
22 Mayıs Cuma 2009
0
21481
4,3
Introduction to Algorithms (E-Book)
Bu yazımda almış olduğum derslerden olan Algoritmalar dersinin kitabını pdf formatında sizlerle paylaşacağım. Kaynak ingilizce olsa da içinde matematiksel ifadelerin ve algoritma kodlarının ağırlıkta olması sebebiyle anlaşılır bir kaynak. Okulda görmüş olduğumuz dersin içeriği tamamen bu kaynağa dayalı. Algoritma konusunda kendini geliştirmek isteyen ve bazı konularda yardıma ihtiyaç duyanlar bu kaynak ile sorunlarını çözebilirler. Uzun zamandır e-book paylaşmıyordum. Bu kaynağı paylaşarak bu sürece son vermiş oluyorum. Umarım ilgilenenlere ve dersi alanlara faydası olur.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
23 Şubat Pazartesi 2009
3
20290
4,0
C Sharp'ta Split Metodu Kullanımı
Bu yazımda C Sharp ile çok sık kullandığımız string ifadeleri parçalamamıza yarayan Split metodunun kullanımını ve son olarak öğrendiğim kullanma yolunu sizlerle paylaşacağım. Yaptığım uygulamalarda çok sık kullandığım ve çok sık ihtiyaç duyduğum bu metodu daha iyi bir kullanım şeklini öğrendim ve bunu sizlerle paylaşmak istedim. Paylaşacağım yöntem yapacağımız kodlamalarda daha az kod yazmamızı ve daha anlaşılır daha net bir kodlama yapmamızı sağlayabilir. Şimdi hem normal kullanım şekline hem de diğer yönteme göz atalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
17 Şubat Salı 2009
8
52551
4,4