mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
jQuery Ajax ile Arama Merkezi (Uygulamam)
jQuery Ajax ile Arama Merkezi (Uygulamam)jQuery Ajax kullanarak geliştirdiğim Arama Merkezi uygulamamı hazırlamış bulunuyorum. Şimdilik sadece Google üzerinde arama yaparak sonuçları alıyorum. Arama yapılacak sayfa sayısı ile web veya Türkçe arama seçeneğini de seçeneklerden seçebiliyoruz. Kısa sürede hazırladığım için şimdilik bu kadar. Ancak en kısa zamanda diğer arama motorları seçeneği, belirli bir siteyi arama seçeneği (site hakkında edinilen sonuçların detayları - Linq kullanarak yapacağım) gibi seçenekleri ekleyerek kullanışlı bir servis haline getirmeyi düşünüyorum. Tüm işlemler Ajax ile gerçekleşmekte ve sonuçlarda sayfalama yapılmakta. Dün öğlen başladığım ve akşam bitirdiğim bu uygulamayı sizlerla paylaşmak istedim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Asp.net MVC'de Dosya Upload İşlemleri (Multi Uploading)
Bu yazımda MVC ile dosya upload işlemlerini nasıl gerçekleştireceğimizi göstereceğim. Göstereceğim yöntemle hem tek bir dosyayı hem de çoklu dosyayı upload edebileceğiz. Ayrıca dosya upload kontrollerini de dinamik olarak kullanıcı oluşturabilecek ve bunu jQuery ile yani javascript ile yapacağız. Bu şekilde servera az yük binmiş olacak. Server sadece gelen dosya upload isteklerini karşılayıp, dosyaları alacak. Oldukça kullanışlı ve esnek bir yapı. Bloğumda yer alan "Fotoğraflarım" bölümünü tamamen bu şekilde oluşturmaktayım. Şimdi bu upload (multi upload) olayını MVC ile nasıl yapacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC 2.0 Yayınlandı
30 Temmuz Perşembe itibariyle MVC teknolojisinin yeni sürümü (Preview 1) duyuruldu. Uzun süredir MVC ile ilgilenmekte ve çalışmalar yapmaktayım. Bloğumu da MVC ile hazırlayıp kullanıma koymuştum. Mart ayı sonlarına doğru 1.0 sürümü yayınlanan Asp.net MVC teknolojisinin Temmuz ayı sonunda da 2.0 sürümü duyuruldu. Sürümler arası geçiş oldukça kolay. Bu geçişi 2.0 sürümü ile gelen dökümanlarda görebiliriz. En kısa sürede MVC ile hazırladığım bloğumu 2.0 sürüme geçireceğim. Yeni sürüm ile beraber MVC teknolojisine yeni özellikler eklenmiş ve bir takım hataların çözümleri giderilmiş. Zaman içinde bu değişimleri ve hata çözümlerini yazacağım MVC yazılarımda takip edebilirsiniz.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Asp.net MVC'de Kullanıcı Kontrolü (User Control) Kullanımı
Bu yazımda MVC ile kullanıcı kontrollerini (user control) hem MVC'nin kendi metodu ile hem de Ajax ile kullanmayı göstermeye çalışacağım. MVC ile Html sınıfının altında gelen RenderPartial metodu ile user controlleri çalıştırıp ekrana çıktısını getirebiliyoruz. Bu şekilde sayfalarımızdaki bölümleri user control ile oluşturabilir ve esneklik sağlayabiliriz. Ancak MVC'de bu şekilde bir kullanım için kullanacağımız user controlün System.Web.Mvc.ViewUserControl sınıfından türemesi gerekli. Bu kullanım dışında en kullanışlı yöntemlerden biri de User controlleri Ajax ile beraber kullanmak. Bu şekilde de herhangi bir user controlü Server.Execute metodu ile çalıştırıp, çıktısını string olarak elde edeceğiz. Bunun sonucunda da Ajax ile etkileşimli oldukça güzel birçok uygulama geliştirebiliriz. Şimdi bu kullanımlara göz atalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC'de View ve MasterPage için CodeBehind Tanımlama
Bu yazımda MVC'de yer alan View ve MasterPage için Codebehind tanımlamayı ve kullanmayı göstermeye çalışacağım. MVC projesi oluşturup, projeye MVC View ve MVC MasterPage eklediğimizde sadece sayfalar eklenir. Asp.net'te olduğu gibi kod sayfası gelmez. Ancak bu yazımda bu kod sayfasını kendimiz oluşturup View'larda ve Masterpage'de yazdığımız classları nasıl kullanacağımızı göstereceğim. Böylece MVC projelerimizde tıpkı Asp.net'te olduğu gibi kod sayfalarını kullanıp kodlamalarımızı yapabileceğiz. Ayrıca kontroller için tüm eventları tanımlayıp kullanabiliyoruz, View (sayfa) için özel fonksiyonlar tanımlayıp kullanabileceğiz. Ancak button_click veya data kontrollerinin eventları gibi işlemleri MVC ile kontrol etmek MVC mantığına ters. Codebehind tanımlama ve kullanma işlemini event yönetimi için kullanmamalıyız. Bu yöntemi veri yükleme ve kodlamalarımızı kod sayafasında yapmak için tercih etmeliyiz.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC'de View'lara Veri Taşıma (Aktarma) Yöntemleri
Bu yazımda MVC sisteminde View'lara yani sayfalarımıza veri aktarımını nasıl yapacağımızı açıklamaya çalışacağım. Özellikle MVC ile data kontollerine data yükleme veya her türden veriyi View'ımıza aktarma yöntemlerini göreceğiz. Verileri alma ve taşıma işlemlerini projemizin merkezi olan ve herşeyi kontrol etmemizi yarayan Controller bölümünde yapıyoruz. Controller bölümünde tanımladığımız metotlar ile verilerimizi alıp View'lara taşıyacağız. Taşıma işlemi için ViewData ve ViewModel yöntemlerini kullanmayı göreceğiz. Bu iki yöntem ile her türlü veriyi View'lara aktarabilmekteyiz. Şimdi bu yöntemleri kullanarak view'lara verileri taşımayı görelim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 22 Temmuz Çarşamba 2009 24 42106 4,8
Gençken bilgi ağacını dikmesek, yaşlandığımız zaman gölgesine sığınacak bir yerimiz olmayacaktır.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009